DSLR Kamera Video Çekim Ayarları Nasıl Olmalıdır?

 

DSLR Kamera Video Çekim Ayarları, Video çekimi, bazı konseptleri ve ilkeleriyle sabit görüntü çekiminden ayrılır. Videonun ne olduğunu ve video ile sabit görüntünün farkını anladığınızda, kendi stilinizde videolar çekmeye bir adım yaklaşmış olacaksınız.

Kare hızı

Video, bir dizi sabit görüntüden oluşur. Basit çevirmeli defterler ve animasyonlarda olduğu gibi, videodaki özneler görüntüler arasındaki ufak değişiklikler aracılığıyla hayata gelir.

DSLR Kamera Video Çekim Ayarları Nasıl Olmalıdır?

Saniye başına kare sayısına (fps) kare hızı denir.

DSLR Kamera Video Çekim Ayarları Nasıl Olmalıdır?

  • A: Kare
  • B: Saniye başına kare sayısı, bir diğer deyişle kare hızı

Örneğin, dijital karasal TV gibi TV yayınları genellikle 30 fps hızında kaydedilirken filmler 24 fps hızında kaydedilir. Bu fps değeri ne kadar yüksek olursa video o kadar akıcı ve doğal olur.
Video kaydetmek için fotoğraf makinesi, fotoğraf çekiminde kaydettiğinden çok daha fazla miktarda veriyi çok daha hızlı kaydetmek zorundadır. Bu yüzden yüksek hızlı aktarım standartlarını destekleyen yüksek kapasiteli bellek kartlarının kullanılması önerilir.

Not: Bazı bellek kartları bu standartlara uymadığı için bu kartlara video kaydedemeyebilirsiniz.

Pozlama kontrolü

Pozlama ayarları, fotoğraf makinesine giren ışığın miktarını kontrol eder. Bu temel faktör, düzenleme ve son görüntü üzerinde etkilidir. Pozlamayı oluşturan diyafram açıklığı (f değeri veya F altı)ISO hassasiyeti ve deklanşör hızı (DH) öğelerinin arasındaki dengeyi kullanarak videolarınızın görünümünü ve havasını değiştirebilirsiniz.

Sabit görüntü çekme

DSLR Kamera Video Çekim Ayarları Nasıl Olmalıdır? Kiralık Sony a7s3 kamera

  • 1: Bokeh miktarı
  • 2: Parlaklık
  • 3: Deklanşörün açık kaldığı süre

Fotoğraf (sabit görüntü) çekerken genellikle üç öğenin üçü de sizin kontrolünüzde olur.

Video çekme

DSLR Kamera Video Çekim yaparken  ise deklanşör hızı genellikle sabit olur. Pozlamayı diğer öğeler (diyafram açıklığı ve ISO hassasiyeti) aracılığıyla kontrol edersiniz.
Bu durumda, deklanşör hızı ayarını yukarıda açıklanan kare hızı belirler. Bu noktada, videolara özel bir kural vardır: Kesir olarak saniye cinsinden ifade edilen deklanşör hızını 1/X olarak ayarlarken X, kare hızının iki katına eşit olmalıdır. Bu değerle tam olarak eşleşen bir deklanşör hızı yoksa ona en yakın değeri seçin.

Kare hızıDeklanşör hızı
24p1/50 sn
30p1/60 sn
60p1/125 sn
120p1/250 sn

Örneğin, deklanşör hızı 24p için 1/50 olurken 30p için 1/60 olur.

Notlar:

  • Deklanşör hızı ve diğer ayarlar, sabit görüntüler ile videolar arasında büyük farklılık gösterir. Aynı fotoğraf makinesiyle hem sabit görüntü hem video çekerken dikkatli olun.
  • Bellekten hatırlama özelliğine sahip fotoğraf makinelerinde, sabit görüntüler ile videolar için ayrı ayarlar kaydedebilir ve bu ayarları gerektiğinde hemen geri çağırabilirsiniz.
    ILCE-7M3 mod düğmesinin görüntüsü
    Sabit görüntüler ile videolar için ayrı ayarlarınız olsa bile, bu ayarları mod düğmesini kullanarak kolayca geri çağırabilirsiniz. (Burada ILCE-7M3 modeli gösterilmiştir.)

Özneyi bulanıklaştırma (hareket bulanıklığı)

Çoğu bilgili fotoğrafçı, 1/50 veya 1/60 saniyelik deklanşör hızlarının çok yavaş olduğunu söyleyecektir. Oysa bu hızlar video kaydı için idealdir. Bunun iyi bir nedeni vardır.
Hızlı hareket eden özneleri yakalamak için fotoğrafçılar, sabit görüntülerini yüksek deklanşör hızlarında çekerek özneleri bulanıklaştırmadan dondurur.
Biraz hareket bulanıklığının makbul olduğu videolarda akıcı hareket elde etmek için uygulanan temel yaklaşım, yavaş bir deklanşör hızı ayarlayarak doğru bulanıklık miktarına ulaşmaktır.

  • 1/1000 sn
    1/1000 sn'lik deklanşör hızında çekilen görüntü
  • 1/60 sn
    1/60 sn'lik deklanşör hızında çekilen görüntü

Karelere tek tek bakıldığı zaman, 1/1000 saniye hızında çekilen bir görüntü 1/60 saniye hızında çekilen bulanık bir görüntüden çok daha iyi görünebilir. Ancak kesintisiz video oynatımı sırasında birinci çekim kesik kesik görünürken ikinci çekim daha doğal görünecektir.

Titreyen ışıklardan kaynaklanan sorunlardan kaçınma

İç mekanda veya gece çekim yaparken titreyen ışıklar, videolarınızda yatay bant oluşumuna veya kısmi renk solmasına neden olabilir. Floresan lambalar ve diğer ışık kaynakları sabit yanıyormuş gibi görünse de, aslında yüksek hızda aralıksız olarak titrer. Bu titremeler fotoğraf makinesinin deklanşörünün çalışmasıyla uyuşmadığı zaman sorunlar baş gösterir.

Titreme döngülerinde bölgesel güç kaynağı frekansları belirleyici olur ve deklanşör hızının titreme zamanıyla eşleştirilmesi, sorunları önleyebilir.

Güç Kaynağı FrekansıDeklanşör hızı
50 Hz1/50 sn veya 1/100 sn
60 Hz1/60 sn veya 1/125 sn
1/200 sn'lik deklanşör hızında çekilen görüntü
1/200 sn deklanşör hızı

 

1/50 sn'lik deklanşör hızında çekilen görüntü
1/50 sn deklanşör hızı
 

Ayrıca kullanacağınız Dslr kameralarda en büyük dikkat etmeniz gereken durumlardan birisi de pil ömrüdür. 
Kullandığınız kamera ve fotoğraf makinelerinde pil süresi %20’i altına düşmesi durumunda hızlıca pili değiştirmenizi öneriyoruz.  Böylelikle çekimi kontrollü bir şekilde yönetebiliriniz. 

DSLR Kamera Video Çekim Yaparken SD Kart Nasıl kullanılır?

Dslr kameralarda video çekimi veya fotoğraf çekimi sırasında sd kartlar yüksek hızda yazma kapasitesine sahip olmalıdırlar.  Ve en en önemlisi de SD’kartları son dakikasına kadar kullanmamanızdır. Bu bir anda kartın bozulmasına veya kameranın kilitlenmesine sebep olacaktır. 

Video çekimi sırasında SD Kartı hiç bir zaman son dakikasına kadar kullanmamanızı öneririz.

Kiralık DSLR Kameralar için web sitemizi inceleyebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir